La Búsqueda del Duende

Jeff Heijne (flamencogitaar) en Maya Fridman (cello), beiden afgestudeerd Master aan het Conservatorium van Amsterdam, vormen een jong, talentvol en gepassioneerd duo.

Duende is een term die vaak gebruikt wordt in Flamenco om een gevoel van extase te beschrijven, een die je plotseling overweldigt terwijl je aan het uitvoeren bent. Het komt meestal op wanneer iets onverwacht moois gebeurt terwijl de danser, zanger en gitarist aan het improviseren zijn. Maya en Jeff realiseerden zich dat zij allebei keer op keer hetzelfde gevoel proberen te beleven en dat waarschijnlijk dit gevoel universeel is voor elke vorm van muziek. Gedurende het concert zullen Maya en Jeff u meenemen in hun zoektocht naar Duende.

Jeff Heijne leerde op achtjarige leeftijd gitaarspelen en kwam al snel in aanraking met flamencomuziek. Tien jaar later werd hij toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam en koos hij neerlands bekendste flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel als hoofdvakdocent.

Nu acht jaar later is Jeff inmiddels succesvol afgestudeerd voor zijn bachelor en master, heeft hij een solo CD gemaakt genaamd Los Sentimientos del Flamenco en een CD-presentatie gegeven in een uitverkochte Koorzaal van het Concertgebouw. Jeff speelde met de Pablo Martínez Flamenco-Jazz Band in verschillende steden door heel Spanje, op het Amsterdam Jazz Festival en in het Bimhuis. Met Trio Mañanitas speelde Jeff tijdens de Uitmarkt in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam en tijdens de expositie ‘Spaanse Meesters’ in de Hermitage.

Hij volgde over de jaren cursussen bij alom gerespecteerde flamenco gitaristen als Manolo Sanlúcar, José Antonio Rodriguez, Manolo Franco, Paco Serrano en Tomatito. Jeff treedt op in binnen- en buitenland, zowel solo als samen met andere artiesten zoals de Pablo Martínez Flamenco Jazz Band, Trio Mañanitas, trompettist Mark Nieuwenhuis en celliste Maya Fridman.

Afgelopen jaar speelde hij met Eric Vaarzon Morel in diens theaterstuk ‘de Waterdrager’ (‘el Aguador’) in het Zaantheater en afgelopen zomer speelde Jeff o.a. met Eva Laurenssen 30 shows in het ‘Late Evening Zomercabaret’ in het Delamar Theater en in oktober in het ‘Shaffy Chantant’ in Felix Meritis te Amsterdam.

http://www.jeffheijne.nl/

 

Maya Fridman, geboren in 1989 in Moskou, Rusland, is een getalenteerde jonge artiest in Nederland.

Al vanaf een zeer vroege leeftijd, werd Maya herkend als een wonderkind op cello, en werd dientengevolge onder de vleugel van de Foundation of Yuri Bashmet genomen, waar ze optrad op verschillende TV- en radioprogramma’s. Naast talloze andere prijzen, ontving ze tijdens haar studie op het Staatsconservatorium van Moskou genoemd naar A.G. Schnittke, de prestigieuze Eerste Prijs op het International Festival of Slavic Music.

In 2010 werd Maya toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Dmitry Ferschtman. Op 10 Juni 2016 studeerde ze hier voor haar Masterdiploma met de hoogste beoordeling af, Cum Laude.

In de afgelopen vijf jaar heeft Maya talloze keren opgetreden in Nederland, Duitsland en andere landen. Vanwege haar zeer brede muzikale interesse, heeft ze altijd een grote passie gehad voor improvisatie en diverse muziekstijlen. Al haar soloprogramma’s hebben een sterke emotionele impact op de luisteraar en bevatten werken van componisten van de afgelopen eeuw, maar ook compleet nieuwe werken van hedendaagse componisten. In 2013 ontving ze de prijs Beste Muzikant op de Grote Prijs van Nederland.

Onder Maya’s projecten vallen succesvolle samenwerkingen met Jyoti Verhoeff, Aeon Trio (met Atsuko Kohashi en Frans van der Hoeven), Efrén López, Dinosaur Trio en vele anderen. Tijdens zijn ‘65’ Jubileum Tour in 2015 en 2016, begeleidde ze gitaarvirtuoos Harry Sacksioni en trad op samen met grote acts als Faun en Cesair.

Tijdens de Cello Biënnale 2016 trad Maya op in de hoofdrol van het muziektheaterstuk The Master & Margarita van Dagmar Slagmolen, waar ze optrad samen met Kian Soltani.

In 2015 bracht Maya haar eerste album uit, The Invisible Link, met daarop werken van Schnittke, Vasks en Pärt, welke ze samen met pianist Daniël Kool opnam op het label TRPTK. Haar volgende album zal een eigen arrangement bevatten van Prokofiev’s The Fiery Angel opera, dat ze heeft gearrangeerd voor piano en cello. Dit werk is door het Onderzoeksdepartement van het Conservatorium van Amsterdam, James Gaffigan, Christina Guillaumier en vele anderen, zeer hoog beoordeeld, en zal worden uitgebracht in 2017.

http://www.mayafridman.com/

Programma:

Jeff Heijne – No Lo Conocía Nadie (2016)

Gustav Cassado Preludio-Fantasia for cello solo (1926)

Jeff Heijne – La Niebla se Levanta for guitar solo (2016)

Peteris Vasks – Grāmata Čellam (The Book) for cello solo (1978)

Manuel de Falla – Danza ritual del fuego arr. for cello and guitar (1915)

Manuel de Falla – Asturiana arr. for cello and guitar (1914)

Rodion Schedrin ‘In the style of Albenis’ arr. for cello and guitar (1973)

Eddie van Halen – Catherine (2004)